autoplay
A aparut numarul 139
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
anti-oboseala_la_volan
15 Mai 2006
RAC lanseaza noua campanie anti-oboseala la volan
RAC a conceput o lista cu trucuri pentru a reduce riscurile. Desi sint lucruri evidente, acestea ar putea salva vieti. * Planificati-va calatoria in asa fel incit sa aveti 15 minute de pauza la fiecare doua ore de condus. * Daca simtiti ca va ia somnul, gasiti un loc sigur pentru a opri cit mai curind (dar nu in parapetii de beton ai autostrazii). * Beti doua cesti de cafea sau o alta bautura cu cofeina si asteptati 10-15 minute sa-si faca efectul. * Dormiti bine cu o seara inainte sa va porniti la un drum lung. * Desi pare o cale buna de a scapa de traficul aglomerat, evitati calatoriile lungi intre miezul noptii si ora 6 dimineata, precum si intre orele 14-16, cind reflexele sint incetinite. * Alternati reprizele de condus cu un alt sofer, daca este posibil.
RAC (Royal Automobile Club) a lansat noua campanie de avertizare a soferilor in privinta pericolelor conducerii in conditii de oboseala.
Adormitul la volan reprezinta un factor cauzator in peste 20.000 de accidente in Marea Britanie in fiecare an, iar riscul creste pe masura ce soferii sint predispusi sa-si asume calatorii tot mai lungi.
Purtatorul de cuvint al RAC, Robin Cummins, a spus: "Masinile sint acum mai confortabile ca niciodata, iar calatoriile lungi induc soferilor o falsa stare de securitate. Pericolele asocierii bautului la volan si ale vitezei excesive sint binecunoscute si relevate de statistici, dar in cazul adormirii la volan inca mai sint incertitudini, mai ales ca soferii folosesc metode ineficiente de prevenire a adormirii la volan. Este foarte important sa ne facem timp pentru a ne planifica pauzele si sa recunoastem cind corpul are nevoie de odihna, ca sa ne asiguram ca sintem capabili sa ne concentram si sa ne protejam atit pe noi, cit si pe ceilalti".
Jim Horne, director al centrului de cercetare asupra somnului de la Universitatea Loughborough, a adaugat: "|oferii care ignora semnele evidente ale oboselii si care isi testeaza limitele fizice isi asuma un mare risc. Ei nu realizeaza ca accidentele cauzate de adormitul la volan sint cel mai adesea fatale, din cauza absentei oricarei tendinte de frinare si a vitezei mari la impact. Studiile noastre au aratat ca soferii sint adesea vulnerabili in primele ore ale diminetii, cind ritmul organismului este mult diminuat, si mai ales la drumurile lungi si monotone".
Mai exista, de asemenea, si un interval orar, la mijlocul amiezii, cind riscul producerii acestor accidente este ridicat. Tendinta participantilor la trafic de a-si forta limitele datorita cerintelor de serviciu este de asemenea foarte ingrijoratoare, de aceea angajatorii ar trebui sa-si asume responsabilitati mai mari in asigurarea sigurantei subordonatilor.
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite