autoplay
A aparut numarul 140
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
Cum functioneaza GPS ul
gps_2

In prezent, exista in lume doua retele de sateliti de radionavigatie: GPS (Geo Positioning System    sistemul de geo pozitionare american) si GLONASS (rus). Ambele au fost create pentru scopuri militare. Sistemul rus nu a fost insa pus in aplicare in veritabile aplicatii civile. Iata de ce apelativul "GPS" a trecut in limbajul curent. Europa si a dezvoltat de asemenea propria retea. "Galileo" este mereu in plan, dar acesta intra in faza de realizare si ar trebui sa vina sa completeze si sa concureze reteaua americana.


Pus la punct de armata americana, GPS ul utilizeaza semnalele satelitilor de pe orbita din jurul Pamintului (24 in total). Acestia emit un semnal care nu reprezinta nimic altceva decit... ora exacta! O ora precisa pentru fiecare satelit. Timpul necesar transmisiei acestui semnal catre un receptor (baliza) va da o indicatie a pozitiei sale in raport cu satelitul. Un singur semnal nu este suficient pentru a determina o anumita pozitie pe globul terestru.
Cunoasteti principiul triangulatiei? Trebuie sa se "incruciseze" un minim de trei semnale de satelit pentru a se reusi obtinerea unei situatii precise (longitudine si latitudine). Iata de ce sint necesari 24 de sateliti.
Iar cind spunem "situatie precisa" nu uitati ca in cadrul sistemelor GPS civilii utilizeaza material militar. Pentru a si pastra totusi un avantaj, armata si a lasat voluntar o marja de eroare.


Nici o panica insa, pentru ca intervin calculatoarele si programele informatice de navigare. Calculatorul da si pune in raport informatiile furnizate de catre program (informatii cartografice). Iata cum dumneavoastra va vizualizati ruta pe ecran. De la sageti directionale la imagini de sinteza, calitatea afisajului s a ameliorat dramatic in ultimii ani. Fara sa uitam ca dupa imagine mai este si sunetul, vocea unui interlocutor (sau a unei interlocutoare) care va va avertiza la momentul potrivit, atunci cind drumul se bifurca, in ce directie trebuie sa mergeti sau cind anume trebuie sa luati o curba.


GPS ul si a inceput cariera automobilistica ca baza a sistemelor integrate. Ele exista si in ziua de astazi. Ecrane de mari dimensiuni in plansa de bord, cititor DVD/CD pentru hartile cartografice, interfata vocala, panou de comanda in consola centrala, aceste sisteme sint din ce in ce mai raspindite, insa mereu oneroase. Daca aveti deja masina dar nu si GPS, aveti timp berechet sa va instalati un sistem. Un program informatic instalat pe calculatorul dumneavoastra de buzunar (PDA), un suport ventuza si un contact cu bricheta sint suficiente pentru a va proiecta in punctul cel mai inalt al tehnologiei de navigatie. Marcile cele mai cunoscute sint de altfel si cele mai fiabile, insa chiar si aici piata devine din ce in ce mai concurentiala. Potentialul creste, iar navigarea ii face loc telefoniei embarcate, lecturii fisierelor MP3...
Atentie, cei ce ati ales deja, nu uitati: cu un GPS la bord, ambuteiajele neprevazute nu vor mai putea sa va justifice intirzierea la o intilnire, pentru ca este posibil sa primiti in timp util informatiile despre incetinirile masinilor din reteaua rutiera.

 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite