autoplay
A aparut numarul 141
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
Opel-Monza-11_1385226103
25 Octombrie 2013
Opel Monza -- Eu, noi si lumea inatreaga

Cu un exterior dezinvolt şi atletic, cu tehnologia unică a proiecţiei în interior, combinată cu conectivitate personalizată şi design modular care favorizează prin excelenţă sistemele de propulsie sustenabile, Opel Monza Concept reprezintă eficienţa stilată şi ultramodernă pe patru roţi. Acesta are rolul de model pentru generaţia viitoare de autovehicule Opel.

„Pe de o parte, acesta personifică tot ceea ce caracterizează deja marca Opel: precizia germană combinată cu tehnologii inovatoare, totul îmbrăcat într-un design captivant. În plus, abordează aspectele care vor sta la baza dezvoltării generaţiei viitoare de autovehicule Opel: conectivitate maximă şi eficienţă optimă”, a declarat dr. Karl-Thomas Neumann, CEO Opel, care a continuat: „Conectivitatea este demonstrată de tehnologia inovatoare de proiecţie LED a afişajelor panoului de instrumente şi sistemului de infotainment. Eficienţa îmbracă multiple aspecte, de la designul uşor şi utilizarea optimă a spaţiului interior, până la tehnologia avansată a sistemului de propulsie. Conceptul Monza se bazează pe electrificarea din ce în ce mai extinsă a autovehiculelor pentru deplasările zilnice, de la modelele cu autonomie extinsă la cele cu celule de carburant. Iar în materie de stil, expresia pură a eficienţei are acum o interpretare nouă, elegantă şi atletică a formelor sculpturale ce ne caracterizează. Opel Monza Concept este expresia deplină a viziunii noastre despre autovehiculul viitorului”.

Eficient şi bine conectat la viitorul industriei auto

Eficienţa şi conectivitatea sunt elementele principale pe care se axează generaţia viitoare a modelelor Opel. Conceptul Monza oferă o avanpremieră fascinantă a acestor direcţii de dezvoltare. Odată urcat la volanul Monza veţi pătrunde într-o lume complet nouă şi unică a instrumentelor şi infotainment-ului. Cu 35 de ani în urmă, modelul Monza original era deja cu mult înaintea timpului său, având un ecran digital în cadrul postului de conducere.

Monza Concept continuă inovaţiile prin tehnologia revoluţionară de proiecţie LED. Şoferii nu se mai confruntă cu monitoarele separate care afişează diferite informaţii; aceştia beneficiază acum de o planşă de bord lată, sculptată, care se întinde de la o portieră la alta şi este utilizată ca o suprafaţă unică de proiecţie. Informaţiile şi elementele decorative sunt afişate pe această suprafaţă, pe care şoferul o poate personaliza în funcţie de necesităţi, preferinţe sau dispoziţie. Un număr de 18 proiectoare LED creează un afişaj continuu, adaptabil şi multifuncţional. Aceasta reprezintă o premieră mondială pentru un autovehicul. Fiind utilizată deja în cadrul evenimentelor, această tehnologie a făcut senzaţie cu ocazia unor evenimente importante, cum ar fi Jubileul reginei Elizabeth a Marii Britanii, designerii Opel fiind primii care s-au gândit să o implementeze la bordul unui autoturism. Grafica 3D este impresionantă şi reflectă toate funcţiile importante, de la informaţiile de precizie referitoare la autovehicul şi cele pentru informarea şoferului, până la opţiuni de internet şi de comunicare, precum şi elemente decorative. Atât zona în care sunt afişate informaţiile, cât şi fundalul pot fi configurate în mod individual, iar utilizarea se efectuează prin comenzi vocale şi cu ajutorul butoanelor de pe volan.

Eficienţa şi claritatea sunt priorităţi şi în acest caz: când este vorba despre modul de prezentare a informaţiilor, inginerii Opel se concentrează pe cea mai bună şi unică modalitate de a pune datele importante la dispoziţia şoferului. Ideea a fost de a „simplifica prin eliminare”, astfel încât informaţiile referitoare la autovehicul, setările sistemului de navigaţie şi ale smartphone-ului precum şi conexiunile sunt afişate doar când este necesar sau se doreşte. Prin urmare, şoferii pot utiliza numeroase informaţii fără a fi copleşiţi de text sau de imagini. De asemenea, acest lucru face din Monza Concept un model pentru sistemele viitoare de interfaţă om – maşină (HMI), având în vedere că designul său interior se bazează pe cele mai noi descoperiri ale cercetării din acest domeniu.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru conectivitatea smartphone cuprinzătoare din cadrul Monza Concept. Datorită celor trei elemente cheie ale conectivităţii: EU, NOI şi LUMEA ÎNTREAGĂ, şoferii se pot concentra exclusiv asupra experienţei de conducere, pot contacta prietenii şi familia sau chiar se pot conecta la întreaga comunitate de pe internet. În cazul modului EU, sistemul de infotainment deconectează practic smartphone-ul şoferului şi prioritizează informaţiile importante pentru experienţa de conducere. Cu ajutorul modului NOI, pasagerii Monza Concept pot lua legătura cu un grup de persoane selectate, cum ar fi prietenii sau membrii familiei: aceştia se pot conecta la sistemul de infotainment al autovehiculului prin dispozitivele proprii de comunicare pentru a face schimb de informaţii, muzică şi imagini, pentru a discuta sau a stabili întâlniri etc. LUMEA ÎNTREAGĂ înseamnă mai mult decât NOI: acest mod permite conexiunea şoferului la practic întreaga lume exterioară. De exemplu, şoferii pot împărtăşi instantaneu online traseul pe care intenţionează să călătorească, prin intermediul unei tablete sau al unui smartphone, astfel încât alte persoane să poată călători împreună cu ei, stabilind un fel de partajare ad-hoc instantanee a autovehiculului. Datorită acestei sistem de infotainment şi tehnologiei inovatoare de conectivitate, Monza Concept demonstrează cât de departe gândesc designerii şi inginerii Opel, pentru ca generaţia viitoare de autovehicule să contribuie la crearea unei societăţi armonioase, conectate.

Senzorii şi tehnologia de conectivitate revoluţionare ale Monza Concept au şi mai multe de oferit: acestea oferă o avanpremieră a stadiului de dezvoltare în care au ajuns sistemele de conectare „Autovehicul la autovehicul” şi „Autovehicul la X”, premizele viitoare ale conducerii autonome, pentru care departamentul de cercetare de la Opel lucrează deja. Prin conectarea pe scară largă a participanţilor la trafic pot fi sporite atât inter-comunicaţiile, cât şi siguranţa, deoarece situaţiile periculoase din trafic pot fi înregistrate mai din timp şi cu mai multă exactitate decât până acum.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite