autoplay
A aparut numarul 140
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
501 km cu Tesla Roadster - Record mondial de autonomie pentru vehicule electrice
20 Noiembrie 2009
501 km cu Tesla Roadster - Record mondial de autonomie pentru vehicule electrice
501 km cu Tesla Roadster - Record mondial de autonomie pentru vehicule electrice
501 km cu Tesla Roadster - Record mondial de autonomie pentru vehicule electrice
Nu e nici un secret ca modul in care conduci influenteaza eficienta unui vehicul. Demonstratia: competitia Global Green Challenge desfasurata in Australia, unde Simon Hackett a stabilit un nou record mondial de autonomie pentru un vehicul de productie cu propulsie electrica. Hackett si copilotul Emilis Prelgauskas au reusit sa parcurga 501 km (313 mile) cu o singura incarcare.

In momentul in care masina a trecut linia de sosire, bateriile litiu-ion mai aveau energie pentru inca aproximativ 3 mile. Astfel, distanta parcursa a surclasat cu usurinta precedentul rezultat de 241 mile stabilit tot de Tesla Roadster anul acesta, in cadrul Rallye Monte Carlo d’Energies Alternatives sau cele 244 mile reusite de EPA Test Cycle.

Bineinteles, pentru a reusi astfel de performante inseamna sa renunti complet la performantele de care este capabila Tesla Roadster. Sprintul de la 0 la 100 km/h in 3,9 secunde si autonomia de 244 mile sint cele doua lucruri intre care trebuie sa alegi.
Hackett si Prelgauskas au condus Tesla Roadster al lui Hackett ca parte a celei de-a zecea editii Global Green Challenge, unul dintre cele mai cunoscute raliuri la nivel mondial pentru vehicule cu sisteme de propulsie alternative. Cei doi au condus din Alice Springs, in zona de nord a Australiei, pina la linia de sosire, situata la 183 km nord de Coober Pedy, in zona de sud a Australiei.

Precedentul record pentru un vehicul electric fusese stabilit in luna aprilie, cind un alt Tesla Roadster a  fost singurul vehicul care a parcurs intreaga distanta de 241 mile in cadrul Rallye Monte Carlo d’Energies Alternatives. Acesta a terminat cursa avind energie in baterii pentru inca 38 de mile, conform estimarilor.

Tesla Roadster este primul vehicul electric  in productia de serie care utilizeaza baterii litiu-ion si primul vehicul electric cu o autonomie mai mare de 200 mile (320 km). Tesla a livrat pina acum 900 unitati Roadster.

„Eu si Emilis avem decenii de experienta in pilotarea planoarelor si am aplicat aceleasi strategii de conservare a energiei, cu rezultate semnificative. Am parcurs 501 km cu o singura incarcare. Sigiliul a fost aplicat portului de incarcare cind am inceput calatoria. De asemenea, avem martori care sa ateste rezultatele pe care le-am obtinut. Am fost urmati de-a lungul traseului de echipa de asistenta si de echipa de filmare – deci avem dovada inregistrata.

E tirziu si mai avem de condus miine inca 541 km (cu o oprire intermediara pentru incarcare) – si inca doua zile ramase din eveniment dupa asta. In final, vom fi condus 3.000 de km in sase zile, de la Darwin la Adelaide”, a spus Hackett intr-un mesaj adresat constructorului auto imediat dupa ce a corectat recordul mondial.

Despre Tesla
Scopul Tesla Motors este de a construi masini din ce in ce mai accesibile clientilor. Compania cu baza in San Carlos, California, vinde masini online si a livrat deja 900 unitati catre clientii sai. Tesla a obtinut pentru prima data profit in luna  iulie, multumita cererii pentru Roadster. Sports-car-ul electric este mai rapid decit Porsche 911 sau AUDI R8 si in acelasi timp este de sase ori mai eficient decit sports-car-urile conventionale.
comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite