autoplay
A aparut numarul 138
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
lexus_resize_1421859321
25 Decembrie 2014
Lexus celebreaza 25 de ani inovatii in premiera mondiala

De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, brand-ul Lexus a reuşit să se facă remarcat datorită automobilelor stilate şi demne de încredere pe care le-a lansat. Cu toate acestea, s-au spus destul de puţine despre inovaţiile mărcii japoneze, aşa că vă prezentăm în continuare 25 dintre cele mai importante premiere mondiale cu care se mândreşte Lexus.

1.           Lexus LS 600h a fost primul model V8 complet hibrid din lume în momentul dezvăluirii sale, în anul 2007.

2.           Sistemul „Climate Concierge” este disponibil în configuraţia actualei generaţii LS 600h. Acesta este primul sistem de control al climatizării care utilizează senzori cu raze infraroşii pentru a monitoriza temperatura facială a tuturor persoanelor aflate în interiorul maşinii.

3.           LS 400 a fost primul autovehicul din lume echipat în mod standard cu navigaţie prin satelit, în anul 1998.

4.           Viitorul Lexus RC F va fi prima maşină sport cu motorul instalat în faţă şi tracţiune spate care beneficiază de un diferenţial cu vector de cuplu. Acesta foloseşte o serie de ambreiaje multidisc pentru a transfera cuplul către roţile din spate.

5.           Lexus NX 300h este primul automobil din industrie echipat cu tehnologia Clari-Fi care analizează şi îmbunătăţeşte calitatea audio a tuturor tipurilor de surse muzicale, ca parte a sistemului audio Mark Levinson Premium.

6.           Lexus a construit primul vehicul hibrid de lux, cu tracţiune spate, produs la scară largă - fiind vorba despre GS 450h, lansat în 2007.

7.           Versiunea din 2006 a modelului Lexus LS 460 a inclus prima transmisie automată cu opt trepte de viteză din lume.

8.           Uzina pe care o deţine Lexus în Kokura (Japonia) este prima şi singura din lume dedicată fabricării de automobile cu propulsii hibride. Linia de asamblare dispune de un sistem de presiune ridicată a aerului pentru a evita contaminarea componentelor sistemelor de propulsie hibride.

9.           În anul 2005, cea de-a doua generaţie IS a devenit prima maşină din lume prevăzută cu un airbag cu cameră dublă pentru pasagerul din faţă, garantând o protecţie superioară pentru gât şi umeri în cazul unui impact.

10.       Suspensiile pneumatice autoregrabile au debutat în anul 2000 pe modelul LS 430. Sistemul menţine garda la sol a vehiculului la o anumită înălţime, indiferent de numărul pasagerilor sau de nivelul drumului. Ea poate fi crescută cu 20 mm în eventualitatea deplasării pe o şosea cu denivelări şi este micşorată automat la viteze ridicate pentru a îmbunătăţi aerodinamica.

11.       Modelul Lexus RX 400h din 2005 a fost primul SUV hibrid de lux din industria auto. El era echipat cu un motor V6 pe benzină de 3,3 litri şi cu o unitate electrică, dezvoltând împreună 269 CP.

12.       În anul 2011, CT 200h a devenit primul compact hibrid de lux din lume, propulsia sa fiind asigurată de un motor pe benzină de 1,8 litri şi o unitate electrică, generând împreună 134 CP cu emisii de CO2 de 87 g/km. El este şi în prezent singurul hatchback de lux complet hibrid de pe planetă.

13.       Supapa de admisie din cadrul sistemului de propulsie întâlnit la CT 200h utilizează un material cu o porozitate ridicată şi un element special creat pentru diminuarea nivelului de zgomot.

14.       Actualele generaţii GS 450h şi GS 300h - lansate în 2012, respectiv 2013 - se bucură de un display multimedia de înaltă rezoluţie cu diagonala de 12,3 inch, o premieră mondială pentru vehiculele produse în masă.

15.       Gama GS (disponibilă din 2012) şi modelul CT 200h pot fi echipate cu un volan confecţionat din bambus.

16.       RX 450h este prevăzut cu cea de-a doua generaţie a sistemului Remote Touch Interface care dispune de primul mecanism din lume de navigare cu ajutorul unui joystick. Acest joystick funcţionează asemănător mouse-ului unui computer, controlând toate elementele multimedia din habitaclu.

17.       CT 200h a fost prima maşină recompensată cu distincţia Quiet Mark în Marea Britanie, acest premiu având rolul de a-i recunoaşte contribuţia la crearea unui mediu înconjurător mai liniştit şi fiind acordat de Noise Abatement Society („Societatea pentru diminuarea zgomotului”).

18.       Lexus LS 400 a fost, în anul 1989, primul automobil din lume echipat cu volan ajustabil care permitea includerea unor airbag-uri cu sistem de reţinere suplimentară (SRS).

19.       Cea de-a treia generaţie LS 430 a fost prima maşină din industrie prevăzută cu un parbriz cu reflexie scăzută. Un autocolant special este aplicat pe suprafaţa sticlei pentru a ajuta la reducerea strălucirii în momentul expunerii directe la razele solare, fenomenul fiind foarte obositor în cazul bordurilor de culoare deschisă.

20.       VVT-iE a fost primul sistem de temporizare variabilă a distribuţiei, controlat electronic şi instalat iniţial pe cea de-a patra generaţie LS 460, în 2007. El se diferenţia de anteriorul sistem activat hidraulic prin faptul că funcţiona pe întregul spectru de temperaturi şi viteze ale motorului, chiar şi la 1.000 rpm. Temporizarea variabilă a supapelor monitorizează continuu perioada de ridicare a supapelor într-un motor cu combustie pentru a-i îmbunătăţi eficienţa.

21.       Sudarea cu ajutorul laserului a fost utilizată pentru prima dată de Lexus în cazul celei mai recente versiuni LS pentru a crea îmbinările perfecte şi a genera o rigiditate optimă a structurii.

22.       În anul 1995, Lexus LS 400 a devenit primul vehicul care oferea un CD changer cu şase discuri, disponibil opţional.

23.       Scaunele celei de-a doua generaţii a modelului LS 400 beneficiau de un sistem de suspensii cu arcuri şi bare antiruliu pentru a îmbunătăţi confortul în cazul deplasărilor pe distanţe lungi şi susţinerea laterală.

24.       Tot cea de-a doua generaţie Lexus LS 400 a fost primul automobil de serie echipat cu un volan retractabil, acesta beneficiind de un ax pliabil care putea absorbi şocurile declanşate printr-o coliziune.

25.       În 2014, Lexus, a devenit primul brand din industria auto care s-a situat de 12 ori pe poziţia fruntaşă în sondajul anual privind satisfacţia clienţilor, întocmit de revista britanică What Car? şi J.D. Power.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite