autoplay
A aparut numarul 140
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
canals
15 Septembrie 2006
Amsterdam -- locul unde poti fi ceea ce doresti, macar pentru o zi

Biciclete, canale superbe, cladiri istorice, muzee faimoase, oameni pitoresti, cafenele cochete pe care le intilnesti la tot pasul, poduri vechi pe sub care trec ambarcatiuni de tot felul, nelipsitele umbrele de ploaie si seminte de lalele. Toate acestea fac atmosfera Amsterdamului, un loc ce te cucereste inca din prima secunda


O arhitectura impresionanta, oameni prietenosi si cumparaturi de tot felul. Orasul satisface orice pretentie de la cultura si istorie pina la petreceri sau doar farmecul unui vechi oras. O destinatie nonconformista, lucru pe care il simti in pulsul orasului si pe strazile pline de tot felul de tentatii. Prietenosi si spontani, olandezii sint in general foarte amabili si ai surpriza sa constati ca toata lumea, de la cel mai mic la cel mai mare din familie vorbeste limba engleza fluent.
Prima impresie pe care ti o provoaca Amsterdamul este un amestec de oameni, tramvaie si biciclete. Trebuie sa ai grija in permanenta la biciclistii care trec pe linga tine. Daca nu inchiriezi o bicicleta, cea mai buna cale de a face cunostinta cu orasul este o croaziera cu vaporasul, un adevarat tur imposibil de facut cu autocarul datorita strazilor insuficient de late. Doar asa poti admira in voie arhitectura caselor din secolul al XVII-lea.


Partea cea mai veche a orasului este construita in jurul unei retele de canale semicirculare extinsa ca o pinza de paianjen. Poate si de aici Amsterdamului i se mai spune si Venetia Nordului. Orasul pare sa pulseze in mixul de oameni de pe strazi, dar in ciuda nenumaratilor turisti reuseste sa-si pastreze un autentic stil olandez datorita anticariatelor, galeriilor de arta, florariilor si bacaniilor pline de delicatese: zeci de soiuri de brinza, cafea, ciocolata si inghetata.
Amsterdam este unul dintre cele mai bune locuri din lume de descoperit, un ciudat amestec de vechi si nou in care lumea renunta la masinile luxoase in favoarea bicicletelor. Poti gasi oricind o parcare in care sa ti lasi masina toata ziua pentru 30 de euro sau macar pentru citeva ore, dar la un tarif de peste 3 euro/h.


Amsterdam se poate mindri cu peste 40 de muzee. Chiar daca nu veti reusi sa le vizitati pe toate, ar fi bine sa nu ratati Muzeul Van Gogh, Casa memoriala Rembrandt si Muzeul de stat -  Rijksmuseum. Peste 200 de tablouri si 500 de desene sint permanent expuse in muzeul Van Gogh. Cel care va atrage cel mai tare atentia este cu siguranta "Floarea soarelui", expus la cel de al doilea etaj al muzeului, alaturi de alte tablouri pictate in timpul sederii artistului in sudul Frantei.
Casa memoriala Rembrandt adaposteste peste 250 din gravurile sale si picturi ale elevilor sai si se gaseste la 30 km de oras.
Muzeul de stat -- Rijksmuseum, de departe cel mai mare muzeu din Olanda, atrage peste un milion de vizitatori pe an si este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari muzee de pictura si arta decorativa din vestul Europei. La primul etaj se afla cea mai mare colectie din lume de picturi apartinind maestrilor olandezi, aici gasindu se si "Rondul de noapte" al lui Rembrandt.
Ar fi bine sa va rezervati ceva timp si pentru o scurta plimbare in port, al 5 lea ca marime in Europa, unde puteti admira citeva piese de colectie. Muzeul de ceara Madame Tussauds poate fi o varianta de petrecere a unei amieze placute in Amsterdam, mai ales daca incepe ploaia.


De pe strada Kalvaar, principala artera comerciala a orasului, treceti neaparat si prin Piata Dam -  cea mai cunoscuta piata din Olanda, apoi pe Leidseplein, unde gasiti aproape intotdeauna actori de strada, comici, mincatori de foc si circari.
De asemenea, iubitorii de bere pot vizita Heineken Brewery. Acum citiva ani inca mai era fabrica de bere, acum doar muzeu si centru turistic.
Sint multe locuri pentru distractii, dar daca vrei sa gusti din adevarata viata de noapte cel mai bun loc este evident Cartierul Rosu. Seara, partea aceasta de oras clocoteste de a dreptul. Poate si de spiritele incinse de joint-urile pe care ti le poti procura la fiecare metru cu preturi incepind de la 3 euro si evident de "vitrinele" apetisante si cit se poate de variate. Strazile sint animate de celebrele felinare rosii si de numeroasele coffee-shop-uri care comercializeaza in mod legal pe linga traditionalele cafele si racoritoare, meniuri speciale cu droguri usoare pe sortimente, concentratie, in ambalaje cu eticheta producatorului sau vrac.


E important sa faci distinctia intre "Coffee Shop" si "Cafe": prima inseamna un loc in care este permis sa fumezi droguri, iar a doua un loc unde poti servi o ceasca de cafea sau un pahar de bere. Cartierul Rosu, sau Wallen cum ii spun localnicii, e foarte aproape de centrul orasului si e marcat pe orice harta turistica. Multi turisti viziteaza de altfel Amsterdam in primul rind pentru a se bucura de o atitudine mai libertina fata de droguri si de sex.
Cu un renume ce presupune adevarate opere de arta, libertinaj si cel mai pur spirit olandez e greu sa rezisti Amsterdamului in momentul in care ajungi sa l cunosti. Un oras al tolerantei, o capitala cosmopolita in care fiecare poate sa fie exact ceea isi doreste, macar pentru o zi.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite