autoplay
A aparut numarul 141
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
dragos_resize1_resize_1388149476
25 Noiembrie 2013
Autor: Dragos Gaspar
Unde-i respectul si unde s-a pierdut bunul simt

Câteva detalii despre cele întâlnite pe drumurile din Provence, de la Marsilia la Les Baux de Provence şi înapoi, veţi găsi în amplul reportaj din acest număr cu Noua Dacia Duster în prim-plan. Excelentă alegerea organizatorilor primului test cu modelul revizuit al constructorului de la Mioveni de a ne abate repede de la autostradă. Mereu am încercat prin Franţa să nu merg pe autostradă, dar, de fiecare dată, fiind foarte grăbit şi remarcând că nu prea aveam spor la înghiţit kilometri, reveneam acolo unde puteam câştiga timp. De data asta a fost o încântare să merg pe asfalturi de calităţi diferite prin Provence, însă în continuare mă refer la un singur aspect.

Trec în viteză peste concursul atletic cu care ne-am intersectat în a doua zi de test, când într-o intersecţie băieţii de la jandarmerie nu ne dădeau voie să mergem înainte Trebuia neapărat să facem dreapta, însă intrasem deja cam mult în intersecţie. Doamna aflată la volanul maşinii pe strada pe care urma să mergem chiar a dat în spate câţiva metri pentru ca noi să avem suficient loc pentru manevră. Fără pic de supărare din partea celorlalţi participanţi la trafic, fără claxoane, fără geamuri coborâte şi altele pe care le vedeţi la noi în fiecare zi. Şi nu erau reţinuţi pentru că jandarmul era pe aproape, ci pentru că aşa sunt ei, oameni normali.

Vreau însă să vă sun ce eu unul n-am mai văzut. Destul de des, mai ales a doua zi, am remarcat rulând grupuri de ciclişti de performanţă. Unii se încolonau repede şi puteam trece lejer de ei. Dar am întâlnit şi un grup de trei care nici nu se sinchisea că eram deja a doua maşină în urma lor. Unul din ei, mai în vârstă, chiar a ieşit mult în lateral, şi era evident că le explica celorlalţi doi câte ceva. De pe contrasens nu venea nimeni. Nu eram eu la volan, iar colegul meu a dat să depăşească. I-am recomandat să stea cuminte, pentru că maşina din faţă nu schiţa deloc un astfel de gest. Cicliştii şi-au continuat treaba imperturbabili şi abia pe o linie dreaptă de câteva sute de metri i-a depăşit maşina din faţa noastră, dar şi noi. Sportivii erau probabil în plin antrenament şi nu le putea fi stricată tema de fiecare maşină care ajungea în urma lor. Respectul pentru ce făceau ei pe şosea era maxim. Imaginaţi-vă doar ce s-ar fi petrecut pe şoselele patriei noastre...

Ei bine, la doar o zi sau două distanţă, mergeam la Iaşi în spatele unei maşini franceze din clasa mini ce n-are legătură cu Dacia, cu o comportare ciudată din partea şoferului. Am remarcat că era un tip pe la vârsta a treia, cu o pălărie din tinereţe pe cap. Am mai trecut eu cu vederea unele inexactităţi, dar ce a urmat eu n-am mai văzut. Urma să vireze la stânga, la fel ca mine, însă era una din manevrele care cer răbdare în acea intersecţie în care ne aflam. Ce a făcut omul întrece însă orice închipuire. A văzut el că e greu de făcut stânga şi a luat-o de-a dreptul pe contrasens, fiind o porţiune pe unde încăpeau două maşini pe acelaşi sens! Am făcut şi eu stânga, regulamentar, şi am continuat să merg nevenindu-mi a crede ce vedeam. Nu m-am putut abţine să nu fac şi câteva poze. Nu i-am prea deranjat pe cei din spatele meu, deoarece şi ei asistau fără să vrea la un spectacol nemaivăzut! Omul a mers vreo trei sute de metri pe contrasens, pe o stradă cumplit de circulată, cu două intrări şi ieşiri pentru Palas Mall, călcând în picioare nu doar codul rutier, ci mai ales bunul simţ şi orice altceva ţine de civilizaţie!

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite