autoplay
A aparut numarul 141
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
dragos_resize1_resize_1432454776
25 Aprilie 2015
Autor: Dragoş Gaşpar
Mii si mii de ieseni abia asteapta masinile autonome

Veţi putea vedea şi în acest număr ce isprăvi mai fac maşinile autonome, deşi eu cred că va trebui să mai parcurgem destule etape până când ne-am putea lăsa duşi la destinaţie ceva mai confortabil decât pe un covor fermecat pe calea aerului. Unii dintre noi se şi văd deja la bordul unor astfel de maşini SF, având deja îndeletniciri pentru ei poate mai plăcute decât condusul.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu îmi amintesc că atunci când la noi a fost impusă purtarea centurii de siguranţă pe drumuri cu viteza maximă permisă în România am respectat-o nu întocmai, ci mai mult. Am purtat centura de fiecare dată când urcam la volan, aşa că nu prea pot pricepe de ce unii îşi treceau braţul stâng printre curele ca să pară că o poartă. Alţii, mai inventivi, îşi treceau centura prin spate şi îi introduceau capătul până se auzea click doar pentru că maşina lor le semnaliza şi sonor că nu o poartă. Cei mai descurcăreţi aveau pur şi simplu un capăt de centură băgat la locul lui şi circulau cu toată încrederea.

Dar nu despre centuri de siguranţă voiam să vă vorbesc acum, ci despre vorbitul la telefonul mobil la volan. Am vorbit şi eu, recunosc, şi pe ici, pe colo, poate chiar am şi deranjat, deşi de fiecare dată mai întâi aveam grijă să nu sufere câtuşi de puţin din cauza mea vreun partener de trafic. Pentru că trebuia să găsesc repede un număr în agenda telefonică am intrat acum mai mult de zece ani cu un Matiz în spatele unei Dacii vechi dotată cu cârlig în spate. Ghinionul meu ca în faţă să se producă o frânare în lanţ înaintea unei treceri pentru pietoni, dar revin la vorbitul la telefon şi, cumva ca şi cu centura, am apelat de ceva vreme la sistemele care-mi permit să ţin ambele mâini pe volan şi în timpul convorbirilor. Nu-s chiar cel mai fericit că trebuie să vorbesc aproape în permanenţă la telefon în timp ce conduc, dar măcar încerc pe cât posibil să nu-i deranjez pe ceilalţi.

Nu ştiu dacă aţi fost curioşi, dar aţi avut măcar o deplasare de cel puţin 2-3 kilometri fără să fi văzut măcar un şofer care să vorbească la telefon? De cei care conduc mijloace de transport în comun nici nu mai amintesc. Nu vi s-a întâmplat niciodată să nu pricepeţi nimic din modul de a conduce a celui (celei) din maşina din faţă, iar când reuşiţi s-o depăşiţi să constataţi consternaţi că şoferul tocmai discuta la telefon? Dar şoferi care se ceartă la telefon şi devin brusc mult mai agitaţi decât s-ar cuveni şi în trafic? Şi aş putea continua cu zeci şi zeci de tot felul de exemple. Iar nu pricep de ce oamenii ăştia nu apelează la soluţii simple pentru a-şi ţine mâinile pe volan, dar ei probabil aşteaptă cu mare nerăbdare maşinile autonome.

Eu aştept, acum când se împlinesc 9 ani de existenţă Autoplay, ca piaţa auto să reintre într-o normalitate necesară pentru a ne putea bucura de maşini pe care să ne placă să le conducem până ne-or conduce ele pe noi la destinaţie. Ca de fiecare dată în numărul din aprilie, ne înclinăm în faţa cititorilor noştri care încă mai cred în presa tipărită şi le mulţumim partenerilor noştri alături de care de nouă ani încoace am reuşit să nu ratăm nici o lună de apariţie.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite