autoplay
A aparut numarul 139
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
dragos_resize1_resize_1442994647
25 August 2015
Autor: Dragoş Gaşpar
Hidrogen pe drumurile unde tirurile sunt la putere

Au trecut iată cincisprezece ani de când Toyota a adus în Europa modelul Prius, unul efectiv revoluţionar pentru acele timpuri. Îmi amintesc că şi la şapte ani după debarcare am întâlnit, în Germania, oameni care se minunau de hibridul constructorului japonez, însă de câteva zile Toyota şi-a trimis în Europa primele cinci reprezentante ale modelului Mirai şi este tare mândră de maşina pusă în mişcare cu ajutorul hidrogenului.

Producătorul nipon nu se sfieşte să afirme că apa rezultată în urma funcţionării noului Mirai şi eliminată prin intermediul ţevii de eşapament este mai curată decât laptele, specialiştii ajungând la concluzia că respectiva apă are mai puţine impurităţi organice. Totuşi Toyota nu recomandă ingerarea acestui lichid, deoarece apa este obţinută cu ajutorul oxigenului absorbit din aerul aflat în jurul maşinii, care reacţionează chimic cu hidrogenul din rezervor. Ei bine, Toyota nu mai poate garanta şi pentru calitatea aerului absorbit, aer care poate conţine diverse microorganisme.

Dar n-om fi de acum cosmonauţi ca să bem apă din pilele de hidrogen, dar nu s-au descoperit metale sau alte substanţe chimice din sistemul de propulsie care să ajungă în apă. Doar în cazuri izolate este posibil ca unele substanţe chimice să se prindă de catalizator şi să fie apoi transferate în apa evacuată prin ţeava de eşapament.

Se spune că Mirai emite 37 de litri de apă pe parcursul unei călătorii de maximum 650 km. Şi dacă vreun disperat, poate de pe undeva din zonele aride, ar vrea să bea din apa rezultată oare ce gust o avea? N-a încercat probabil nimeni, dar se spune că este uşor acidă, cu un pH de 5 sau 6, mai mult decât berea, dar mai puţin ca laptele.

Am mers multe mii de kilometri cu Prius şi poate că voi fi privilegiat şi în cazul lui Mirai, dar am parcurs vreo câteva mii şi în vacanţă. Pe când mă întorceam, rulam prin Bulgaria, pe un drum cu câte o bandă pe sens. Drum de o calitate acceptabilă, dar iată că un camion avea deja destui urmăritori. Firesc, aşteptam fiecare oportunităţi pentru depăşiri în siguranţă, dar iată că din spate se pune ditamai tirul de rulat pe contrasens. Urma o lungă linie dreaptă şi toţi ceilalţi priveam înmărmuriţi, mai ales că din faţă se apropia un SUV, care a început să frâneze văzând că se îngroaşă rău de tot gluma tirului. S-a oprit SUV-ul, ba chiar a şi încercat să iasă cu totul de pe drum pentru a-i face loc inconştientului de la volanul cabinei roşii. S-a terminat totul cu bine şi-am mai văzut un ciudat, pe lângă Focşani, care a frânat nebuneşte pentru a acorda prioritate înainte de a intra într-un sens giratoriu, dar eu sunt doar curios cum vor fi primite maşinile pe hidrogen pe drumurile unde tirurile sunt la putere.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite