autoplay
A aparut numarul 140
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
dragos_resize1_resize_1390244856
25 Decembrie 2013
Autor: Dragos Gaspar
Greu, foarte greu

Chiar mi-e greu să încropesc ceva pentru această pagină acum în prag de Crăciun. Mi-ar fi plăcut să ne amintim cu multă bucurie de tot ce s-a petrecut în cursul anului, însă prea multe motive de acest gen nu avem într-un peisaj auto dezamăgitor. Fireşte, vorbind de vânzările de maşini noi, maşini la care oricine tânjeşte, indiferent de ce declară, dar care din ce în ce mai greu îşi găsesc cumpărători. În schimb, comerţul cu maşini SH este înfloritor, iar la acest capitol nu plâng amândoi ochii. Doar unul, pentru că marea lor majoritate sunt foarte vechi, ceea ce arată că posibilităţile reale ale românilor sunt totuşi atât de limitate, însă rămâne la fel de clar că nevoia de maşini în România se păstrează în continuare la un nivel extrem de ridicat.

Românii vor maşini şi le cumpără. Am tot vorbit de ce le preferă pe alea vechi de mi s-a acrit, dar şi lor probabil li s-a acrit de Programul Rabla, care n-a avut cine ştie ce căutare anul acesta. A impulsionat vânzările pe ici, pe colo, însă mult prea puţin faţă de aşteptări. Am tot vorbit şi despre cauzele pentru care nu se putea bucura de succes, dar acum sunt tot mai multe voci care au ajuns la concluzia că Rabla de fapt mai mult încurcă decât ajută. Să n-ajungem însă s-o preţuim abia după ce nu va mai exista, fiind totuşi greu de spus dacă 2013 a fost sau nu cântecul său de lebădă.

Nu foarte sensibili la reducerile de preţuri la care se ajunge prin Programul Rabla, românii au reacţionat însă prompt la spectaculoasele oferte marca Black Friday şi au cumpărat maşini noi la foc automat de frică să nu rămână pe-afară din cauza stocurilor totuşi limitate. Un preţ de nerefuzat va găsi chiar şi-n aceste vremuri tulburi un cumpărător dispus să pună repede banul jos pentru o maşină nouă.

Black Friday însă nu poate fi în fiecare zi, aşa că mulţi potenţiali clienţi îşi ţin în continuare banii aproape pentru că nu pot bănui ce se va petrece anul viitor şi în următorii. Nesiguranţa este în continuare stăpână pe situaţie, dar vom aştepta ca toată revenirea pieţei auto europene să ne inunde cât mai grabnic cu putinţă.

Până atunci însă greutatea cu care am aşternut aceste rânduri arată cât se poate de clar cât de greu a fost şi 2013, aşa că eu n-am curaj să le doresc partenerilor, colaboratorilor şi cititorilor mai mult decât să aibă parte de un 2014 nu mai rău decât 2013, deşi cu toţii am avea nevoie de un An Nou mai bun!

Crăciun fericit!

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite