autoplay
A aparut numarul 138
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
Hyundai-i-ioniq_Concept_2012_1600x1200_wallpaper_02_resize_1364140165
25 Februarie 2013
VW decade, Hyundai se ridica -- Ierarhia inovatiei

Faţă de acum 3 ani, când au fost realizate ultimele ierarhii pe baza inovaţiilor introduse de constructorii auto, Volkswagen a înregistrat o cădere semnificativă, ajungând de pe locul 15 până pe 45.

Hyundai şi Toyota au obţinut poziţiile de top în clasamentul întocmit de Boston Consulting Group pentru primele 50 de companii în funcţie de inovare, luând faţa altor opt jucători de pe piaţa auto.

Constructorii auto au luat o cincime din cele 50 de locuri disponibile, reprezentând cea mai puternică prezenţă în ierarhie de când aceasta a luat fiinţă în 2005.

Pe ansamblu, Apple a ocupat locul 1, urmat pe 2 de Google şi de Samsung pe ultima treaptă a podiumului.

„Inovaţia înseamnă a aduce ceva nou pe o piaţă care este acceptată şi controlată de banii clienţilor”, a afirmat Hadi Zablit, director la BCG Paris. Aceasta nu a dorit să ofere comentarii individuale, dar a adăugat că numele grele din industria auto pot oferi produse de ultimă generaţie cum ar fi trenuri hibride sau electrice de transmisie, precum şi vehicule cu un cost redus.

Hyundai a urcat 12 locuri faţă de poziţia ocupată în 2010, luând faţa celor de la Toyota. Doar Toyota şi BMW (locul 5 printre constructorii auto în 2012) au făcut parte din această ierarhie din 2005 încoace. Lista noilor veniţi îi include pe cei de la Kia.

La polul opus, absenţele notabile au fost Jaguar, Land Rover şi Daimler, care nu a mai lipsit din 2009. Honda este şi ea la prima absenţă. Cei de la VW nu au comentat pe marginea declinului înregistrat anul acesta.

Dintre cei 1.512 de juraţi chestionaţi din toată lumea, 54 lucrează pentru companiile auto. Când au fost întrebaţi ce importanţă au inovaţia şi dezvoltarea în politicile strategice ale companiei lor, 91% dintre respondenţi au indicat prioritatea numărul 1 sau în primele trei. Acesta a fost cel mai mare procentaj dintre toate industriile ierarhizate şi cu mult peste media de 76%.

Autorii raportului au pus accent pe Renault, care s-a clasat pe locul 9 între constructorii auto şi pe 34 în ierarhia generală. Cea mai bine plasată companie franceză din listă, Renault, a investit masiv în maşini electrice şi a schimbat orientarea companiei de la dezvoltare către cercetare, domeniu în care a investit dublu, deşi în condiţii financiare stringente.

O observaţie a studiului este aceea că Renault dezvoltă în prezent mai multe idei decât a făcut-o vreodată, dar transformă în realitate doar cele mai bune dintre ele, chiar dacă sunt puţine la număr.

Dintre intervievaţi, aproape o treime, respectiv 447, sunt din Europa.

Top 10 companii auto în funcţie de inovare

(locul ocupat în ierarhia globală)

1. Hyundai (10)

2. Toyota (11)

3. Ford (12)

4. Kia (13)

5. BMW (14)

6. Nissan (22)

7. Audi (25)

8. GM (29)

9. Renault (34)

10. VW (45)


comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite